Захарта-модерната дрога за деца.

През 2013 година България е на 6-то място в Европа по детско затлъстяване, 2015 на 5-то място, 2018 година на 4-то място. С този темп на развитие първото място определено не ни мърда до десетина години. Храната богата на захар и тесто, газираните напитки с подсладители съчетани с обездвижването на децата, които прекарват над 25 часа седмично пред компютър или телевизор са сигурна формула за този резултат. Все по често ми правят впечатление родители, които включват в менюто на 6-7 месечно бебе фурми. Една фурма съдържа 8 гр. плодова захар. Постоянно се задават въпроси във фейсбук групите, кои са най-добрите марки бебешки бисквити, а истината е, че няма добри. Всичко е търговски трик. Във всички има добавена захар или някакъва нейна вариация, все по-често е фруктоза и кокосова захар. Във Фейсбук групите за захранване за деца едва навършили годинка се пускат редовно постове за мъфини, бисквитки и техни вариации, като майките гордо споделят, че са използвали стевия, агаве, кленов сироп, меласа, фурми. Сладкото е вредно, независимо колко модерно ви звучат различните естествени подсладители, до две годишна възраст трябва да ги избягвате. Когато се храни бебето с бяло брашно и захар, то се приучава от малко да предпочита всичко друго, но не и здравословните храни. Въвеждането на захарта в менюто на детето на много по-късен етап е най-добрият подарък, който може да му направите.

Факт е, че децата се чувстват естествено привлечени от сладкото, защото майчината кърма е изключително сладка. Съотношението мазнини (3-5%) и въглехидрати (7%), което е в майчината кърма се закодира в мозъкът ни и после не можем да устоим на храни с това съотношение мазнини/въглехидрати. Такива храни са пицата, пържените картофи, шоколада и още мн. комбинации разработени от хранителната индустрия, която е наясно с този факт.
Захарта снабдява тялото ни само с енергия под формата на калории, но не и с вещества, които да го изграждат или лекуват. Според авторите на книгата „Super nutrition for babies “ тя има ефект подобен на този на дрогата. На кратко ще ви запозная с вижданията им в няколко точки.

Първо как и защо се смята, че има ефект подобен на наркотичните вещества:

 1. Захарта е пристрастяваща и е много лесно да станеш зависим към нея.
 2. Когато се отказваме от захарта се наблюдават симптоми като раздразнителност, главоболие, тремор, чувстваме се тъжни и като цяло се наблюдава спад в емоционалното и физическото ни състояние.
 3. Когато консумираме захар се чувстваме щастливи, доволни, успокоени, обхваща ни прилив на енергия.
 4. Употребата на захар предизвиква чувства на вина и срам. Често пъти хората крият сладки в чекмеджетата с дрехи, в празни кутии от обувки или друга храна, защото се страхуват от неодобрението на околните.
 5. Когато дълго време се въздържаме от захар се появява неистово желание да консумираме нещо сладко.
 6. Най-важното е, че захарта въздейства на същите невротрансмитери, които повлияват и антидепресантите, морфина и кокаина.
  *Прозак и захарта се намесват в метаболизма на серотонина.
  *Морфина, опиума, хероина и захарта предизвикват опиоиден отговор.
  *Кокаинът и захарта предизвикват стимулиращият си ефект, като повлияват допамина.
  *Кофеинът, метаамфетамините и захарта предизвикват освобождаване на адреналин и норепинефрин.

В повечето случаи си мислим, че ако даваме на децата умерено количество захар всичко е наред, но всъщност не е. Трябва да броим цялото количество, включително от натуралните сокове, фрешове и от бялото брашно. Често пъти киселите млека за деца съдържат повече от десет грама захар. Това че, на редица храни на етикета пише „за деца“ не ги прави полезни и безопасни. Със сигурност всички са наясно, че детското меню на веригите за бързо хранене не е подходящо за деца, просто е кръстено така и е добавена играчка, за да се лансират храни, които никога иначе няма да дадете на детето си. Търговците искат да си продадат продукта и постоянно търсят вратички – ще добавят минимални количество витамини в десертчето, ще махнат солта от солетите, но това пак не ги прави подходящата храна за детето.

Когато се повиши количеството на глюкозата, която приемаме се появява риска да развие метаболитен синдром, сърдечни заболявания, затлъстяване. Всичко това се свързва с инсулиновият отговор свързан с повишеното количество глюкоза.
Бялата захар е само част от източниците на захар. Тук се включват още много, които осъзнато или не, много родители включват в менюто на детето си. Такива са:
⁃ натуралните сокове и фрешове
⁃ кафявата захар, кокосовата захар
⁃ агаве , меласа, петмез
⁃ фруктозни сиропи (влизащи в състава на различни напитки включително соевите и бадемови млека)
⁃ сукроза, декстроза
⁃ малитол, манитол (в шоколадите)
⁃ продуктите с бяло брашно и от бял ориз (без значение дали са био или не тук влизат хляба, спагетите, солетите, крекерите, оризовки, оризовото мляко, бисквити и кексове).
Нишестето от белият ориз и белият хляб, се превръща в захари при храносмилането. Фруктозата (плодовата захар) се преработва в черният дроб по същият механизъм, по който се преработва алкохола. Голямо количество фруктоза може да предизвика омазнен черен дроб, също както алкохола.

Още един важен факт, който е малко известен е, че захарта понижава имунитета на децата. Проведени са проучвания, при които е установено, че белите кръвни клетки се увреждат от захарта за период от 4-6 часа след приема на сладко. Ето защо, ако детето ви е на гости и яде сладки и има болни деца от вируси то няма да може да се защити и шанса да се разболее е в пъти по-висок. За усвояването си, захарта изразходва В витамините, които са важни за имунитета и предпазването от инфекции.
Дори когато се използва умерено захарта води до следните ефекти:
⁃ стимулира фалшиво апетита (ако се добави захар във водата на бебето е доказано, че се увеличава силата и интензитета на засмукване на шишето, ако храната се подслади детето изяжда по-голямо количество от същата не подсладена)
⁃ Предизвиква възпаление (освобождава се голямо количество цитокини)
⁃ Предизвиква образуване на кариеси
⁃ Осакатява имунната система на детето за часове
⁃ Нарушава метаболизма на калций и магнезий
⁃ Тя храни лошите бактерии и дрожди в стомаха, които пък увреждат чревната лигавица и се получава „синдром на пропускливите черва“
⁃ Смята се, че поражданите от нея ефекти подобни на предизвикваните от наркотиците е предпоставка, за по лесно развитие на алкохолна или наркотична зависимост в бъдеще
⁃ Повишава риска от клетъчни видоизменения и развитие на ракови клетки
⁃ Води до минерален дисбаланс
⁃ Подтиска правилното функциониране на ензимите
⁃ Намалява способността на организма да се детоксикира сам
⁃ Предизвиква емоционална нестабилност
⁃ Увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания (глюкоза-6-фосфат има пряко влияние върху сърдечния мускул и засяга способността му да изпомпва ефективно кръвта)
⁃ Изчерпва от организма нужните за усвояването и витамини от групата B, цинк, хром и магнезий.
⁃ Предизвиква преждевременно остаряване (част от приетата захар се прилепва към протеините и става причина за загуба на еластичност на тъканите)
⁃ Повлиява негативно дейността на хормоните инсулин и лептин, нарушава баланса в ендокринната система и повишава риска от диабет тип ll и метаболитен синдром – затлъстяване
Негативите от захарта засягат не само децата, а всички нас които я консумираме. Става въпрос на „култура на хранене“ и от родителите зависи да възпитат детето правилно, давайки му сами личният пример. Често хората бъркат сладкото с израз на любов. Не това не е любов, а дрога за децата. Помолете роднините и приятелите си, които искат да подарят нещо на детето, да му донесат плод, а не шоколад, да му купят книжка с картинки, а не пастичка.

Разбира се, човек не трябва да е краен в нищо, но положете усилия да отложите колкото е възможно въвеждането на захарта и рафинираните продукти в менюто на мъника. Нека кекса от баба и тортата, да не бъдат ежедневие, а веднъж в седмицата и по специални празнични случаи. Добавете канела и индийско орехче към храната, те създават лъжливо усещане за сладост без излишна захар. По възможност избирайте природни източници на сладко, защото те идват в комбинация с фибри (фурмите), витамини (мед и кленов сироп) и пак бъдете внимателни в количеството. Нека живота на вас и децата ви е сладък, но не и пълен със захар.

Източници на информация:

„Sugar blues“ by William Duffy

Super Nutrition for Babies: The Right Way to Feed Your Baby for Optimal Health
Book by Katherine Erlich and Kelly Genzlinger

Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and Diet Dictocrats Paperback – 2001
by Sally Fallon (Author), Mary G. Enig (Author)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.