Защо да не пием кафето си със соево мляко. Какво причиняват соевите добавки в храната на нас и децата ни.

на


Соевите продукти все повече навлизат в ежедневието ни. Те са в модерната кафе напитка от близката кафетерия, адаптираното мляко препоръчано от педиатъра, протеините за бременни, една от многобройните съставки в пакетираната храна, която току що сте си купили, в колбасите, сладоледа, смутито от биомагазина, енергийните барчета, вегетаранските бургери, в продуктите имитиращи сирене и т.н.
Установено е, че фитиновата киселина в соята не се неутрализира чрез стандартните методи на накисване, покълване и продължително бавно готвене. Първо високите нива на фитиновата киселина пречат на усвояването на микроелементите – желязо, калций, магнезий, мед и цинк. Това е и една от причините да се търси връзка с остеропорозата, другата е повлияването на дейността на щитовидната жлеза.
В соята се съдържат инхибитори на трипсина, който е важен панкреатичен ензим катализиращ хидролизата на протеините. Инхибиторите на трипсина имат вредни ефекти върху панкреаса и имат потенциала да предизвикват хиперплазия и образуване на възли.
Изофлавоноидите съдържащи се в соята понижават сериозно функцията на щитовидната жлеза и могат да доведат до гуша и Хашимото. Японски изследователи съобщават, че консумацията на едва 30гр. соя всеки ден за един месец е достатъчно, за да се повиши в пъти стойността на TSH. Изследователи от медицинския колеж на Корнел съобщават, че при деца хранени със соя съдържащи млека като бебета е по-висока процента на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Промените в щитовидната жлеза са едни от най-често срещаните автоимунни състояния при децата.
Доказано е, че соята влияе на активността на тирозин хидроксилазата при животни, което води до нарушаване степента на използване на допамина. Допамина е от решаващо значение за кординацията на финните мускули. С дисбаланса на допамина са свързани депресиите и разстройството с дефицит на вниманието. С намаленият синтез на допамин е свързано и треперенето на ръцете при болните от Паркинсон.
Соята инхибира и важният ензим Топоизомераза ll, причиняващо деформация и счупване на ДНК, което води до хромозомни промени. През 2004 Департамента по екологична молекулярна медицина в САЩ съобщава за причинно-следствена връзка на соята с оксидативното увреждане на ДНК, което може да доведе до тумори и клетъчна пролиферация. Съобщава се, че соята може да причини левкимия, тестикуларен, гръден, маточен, пикочен, стомашен, бъбречен рак, рак на панкреаса, рак на дебелото черво и лимфоми. Соевите продукти трябва да се избягват при онкоболни, поради естрогените в соята имащи способността да насърчават рака или да се намесват в химиотерапията. NEIS съобщава, че соевите фитоестрогени показват естрогенни ефекти, равни или по-ниски от дозите на DES естроген. Соев генистеин предизвиква репродуктивни аномалии, включително аденокарцином на матката. Също както DES естроген, консумацията на соеви продукти от майката трансферира естрогенни хормонални разрушители на плода и отново на детето си по време на кърмене.Към днешна дата много изследвания показват, че естрогенните изофлавони на соята пречат на производството и използването на тестостерон в организма. Някои доказателства соя сочат като феминизиращо влияние, което може да доведе до гинекомастия (мъжки гърди). Има и масивни доказателства за репродуктивна токсичност и при двата пола.
Соята съдържа във всички дози форма на фитиновата киселина, която е особено трудно да се неутрализира и пречи на усвояването на цинка. А той играе важна роля в предаването на нервният импулс между мозъчните клетки. Доказано е, че цинковият дефицит по време на бременност и кърмене е свързан с много вродени аномалии на нервната система при потомството. Ниските нива на цинк при децата са свързани с летаргия, понижена способност за учене, умствена изостаналост и апатия. Да не забравяме, че дефицитът на тъканен цинк, свързан с възрастта, може да допринесе за мозъчната клетъчна смърт при деменция на Алцхаймер.
Аналозите на витамин В12 в соята, не се абсорбират и всъщност създават по висока нужда на организма от B12. Повечето соеви продукти са от ГМО соя (90% от соята е ГМО), отгледана със силно токсичния препарат „глифозат“, който се свързва с редица вреди за човешкият организъм.

Полезните соеви храни са ферментиралите – темпе и мисо. В умерени количества може да ги добавите към менюто си.


white ceramic mug on brown surface
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.